VIDEO: Prvními mláďaty roku 2023 v Zoo Hluboká jsou dvě mláďata medvěda plavého

V Zoo Hluboká jsou prvními mláďaty roku 2023 medvědi plaví. Medvíďata se narodila 4. ledna 2023 v odpoledních hodinách.

Zjistili jsme to následující den při pravidelné ranní prohlídce díky zvukům vycházejícím z jejich ubikace. Instalovaný kamerový systém nám pomohl určit dobu porodu. Několik dní nám trvalo, než jsme zjistili počet mláďat, a podle vycházejících zvuků i podle ne zcela patrných záznamů z kamery to chvílemi vypadalo, že mohou být snad i čtyři.

Samice se ale po několika dnech po porodu ze svého pelechu zvedla a my jsme s jistotou mohli říci, že mláďata jsou dvě. Jejich pohlaví zatím neznáme, to budeme zjišťovat až při preventivní veterinární kontrole, při které zároveň provedeme také očkování.

foto: Zoo Hluboká

Do medvědí ubikace můžete nahlédnout v tomto videu: ⤵️⤵️⤵️

Medvědice se svými zatím velmi malými medvíďaty ještě neopouští svou vnitřní ubikaci, která jim nahrazuje brloh. O tom, kdy je návštěvníci budou moci vidět ve venkovní expozici, budeme informovat. Jedná se o druhý odchov tohoto druhu v naší zoo, ale i v České republice. První mládě se u nás narodilo v roce 2018 a nyní žije v Zoo Spišská Nová Ves.

Medvíďata přichází na svět velmi malá (asi jako veverka), hluchá, slepá a slabě osrstěná.

Březost medvědic trvá celkem přibližně 7 až 8 měsíců (nejdéle 9 měsíců). 4,5 až 6,5 měsíce z této doby se ale zárodek nevyvíjí. To je období zárodečného klidu. Jeho délka je různá a závisí na době páření, věku i životních podmínkách samice. Pak následuje samotný vývoj zárodku –  do narození trvá jen 8 až 10 týdnů. To umožňuje oddálení porodu do zimy. Medvědice je proto schopna se koncem léta a na podzim před zimováním dobře vykrmit. Kdyby měla mláďata již v létě, nemohla by si na zimu vytvořit dostatečné zásoby tuku a úspěšně přezimovat.

 

Medvěd plavý je vzácný poddruh medvěda hnědého z hor Střední Asie. Ve většině zemí svého výskytu je zařazen do červeného seznamu ohrožených druhů. Dohoda o ochraně druhů před obchodováním (CITES) ho řadí do přílohy I., tedy s nejpřísnější ochranou.

Přesto je v některých zemích neustále loven pro kožešinu a drápy k trofejním účelům a na vnitřní orgány pro využití v tradičním asijském léčitelství, i pastevci, chránícími svůj dobytek. Jejich přirozené prostředí je ničeno a fragmentováno lidskými zásahy.

O jejich početnosti v přírodě existuje velmi málo informací. Z dostupných údajů lze populaci odhadovat na přibližně 3000 jedinců. Pro špatnou dostupnost území a jeho nepřehlednost je ale spolehlivost odhadů v jednotlivých regionech velmi nízká a bude spíše nadsazená. (Pro srovnání, například populace medvědů ledních, označovaných jako zranitelný druh, je odhadována na přibližně 25 000 jedinců). V zoologických zahradách je medvěd plavý chován velmi málo – a to jen v zoologických zahradách Euroasijské regionální asociace zoo a akvárií (EARAZA), zde převážně v zoo Střední Asie a Ruské federace. Celkem do 30 jedinců.

 

zdroj: Zoo Hluboká

Sdílejte

Líbí
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x